Artikelen

Netvergoeding zonne-energie

Hoewel het niets met houtpellets te maken heeft maar wel met hernieuwbare energie, wil ik hierbij toch enkele bedenkingen plaatsen bij de nieuwe netvergoeding voor eigenaars van zonnepanelen.
De redenering van het dubbel gebruik, kan ik volgen. Een bijdrage lijkt me dan ook niet onlogisch op zich. Een eigenaar van zonnepanelen gebruik het net immers als tijdelijke stockageplaats zodat hij geen dure batterijen hoeft te plaatsen voor het opslaan van zijn overtollige electriciteit.

Maar…

  • Kan zomaar plots deze netvergoeding opgelegd worden aan iedereen die reeds panelen heeft? Is dit dan éénzijdige contractbreuk of op zijn minst misleiding? Moet er dan geen schadevergoeding gegeven worden? De overheid verleidt iedereen met hoge subsidies om panelen te plaatsen en éénmaal er voldoende geplaatst zijn wordt er een belasting op geheven.
  • Waarom wordt de vergoeding berekend op het einstalleerd vermogen? Waarom niet per geproduceerd vermogen zoals de certificaten? Waarom niet per netto geïnjecteerd vermogen? Moeten de certificaten dan ook niet uitbetaald worden per geïnstalleerd vermogen?
  • Waarom is er zo een groot verschil tussen kleine, grotere en zeer grote producenten? De zeer grote producenten betalen 3,13 €/Mwh. Dat is maar liefst 16932 keer minder dan een particulier.
  • Nettarieven liggen in België 30% hoger dan in het buitenland. Kan er aan die kant niet wat gesnoeid worden in de kosten.
  • Dragen de zonnepaneeleigenaars niet bij tot het vermijden van stroompannes deze winter. Moeten zij daarvoor bedankt worden met een extra tax?
  • Idem voor de zeer goedkope energie in de zomer op zonnige dagen. De grote chemie- en staalbedrijven betalen eigenlijk bijna niets op de spot-markt?
  • En tenslotte, zal de energiefactuur voor iedereen dalen nu de netbeheerders een nieuwe bron van inkomsten hebben aangeboord.

Wat is jullie mening? Laat het weten op het pelletsforum.be!