• Wat zijn houtpellets?
  • Verkooppunten databank.
  • Pelletsforum

Netvergoeding zonne-energie

Hoewel het niets met houtpellets te maken heeft maar wel met hernieuwbare energie, wil ik hierbij toch enkele bedenkingen plaatsen bij de nieuwe netvergoeding voor eigenaars van zonnepanelen.
De redenering van het dubbel gebruik, kan ik volgen. Een bijdrage lijkt me dan ook niet onlogisch op zich. Een eigenaar van zonnepanelen gebruik het net immers als tijdelijke stockageplaats zodat hij geen dure batterijen hoeft te plaatsen voor het opslaan van zijn overtollige electriciteit.

Maar…

  • Kan zomaar plots deze netvergoeding opgelegd worden aan iedereen die reeds panelen heeft? Is dit dan éénzijdige contractbreuk of op zijn minst misleiding? Moet er dan geen schadevergoeding gegeven worden? De overheid verleidt iedereen met hoge subsidies om panelen te plaatsen en éénmaal er voldoende geplaatst zijn wordt er een belasting op geheven.
  • Waarom wordt de vergoeding berekend op het einstalleerd vermogen? Waarom niet per geproduceerd vermogen zoals de certificaten? Waarom niet per netto geïnjecteerd vermogen? Moeten de certificaten dan ook niet uitbetaald worden per geïnstalleerd vermogen?
  • Waarom is er zo een groot verschil tussen kleine, grotere en zeer grote producenten? De zeer grote producenten betalen 3,13 €/Mwh. Dat is maar liefst 16932 keer minder dan een particulier.
  • Nettarieven liggen in België 30% hoger dan in het buitenland. Kan er aan die kant niet wat gesnoeid worden in de kosten.
  • Dragen de zonnepaneeleigenaars niet bij tot het vermijden van stroompannes deze winter. Moeten zij daarvoor bedankt worden met een extra tax?
  • Idem voor de zeer goedkope energie in de zomer op zonnige dagen. De grote chemie- en staalbedrijven betalen eigenlijk bijna niets op de spot-markt?
  • En tenslotte, zal de energiefactuur voor iedereen dalen nu de netbeheerders een nieuwe bron van inkomsten hebben aangeboord.

Wat is jullie mening? Laat het weten op het pelletsforum.be!

Pelletsforum.be

Omdat een forum een onmisbare bron van info en ervaring voor en van de deelnemers is, hebben we het initiatief genomen om een nieuw forum op te richten. Een eerste aanzet is reeds gegeven op Pelletsforum.be.

 Een forum vraagt zeer veel werk op vlak van moderatie en is een onmogelijke taak voor één administrator. Maar vele handen maken het werk licht!

Houtpellets: prijzen 2012 - update

Ook dit jaar lijken de prijzen van de houtpellets stabiel te blijven.
De onderstaande grafiek is gebaseerd op de Duitse pelletmarkt. Voor België zijn dergelijke gegevens niet bekend maar er mag vanuit gegaan worden dat de prijsvorming gelijklopend is aan deze in Duitsland.
Ook aan het begin van het stookseizoen (september) zien we dat houtpellets de goedkoopste verwarmingsbrandstof zijn en blijven.

Op basis van deze waarden mag men uitgaan van een pelletprijs rond 240-250 €/ton voor DIN+ houtpellets. Met groepsaankopen en kortingen kan u onder deze prijs aankopen.

Verwarmen met houtpellets is dus nog steeds 40% goedkoper dan verwarmen met stookolie.

pelletprijzen sep12

Pelletinfo.net nu op Facebook

Pelletinfo.net heeft nu ook een eigen Facebook pagina!

https://www.facebook.com/Pelletinfonet

Ook via deze weg zullen we u op de hoogte proberen te houden met relevante houtpellets informatie.
Bezoek ons op Facebook en 'Vind dit leuk!'.

Save the planet, burn wood pellets!


FB Pelletinfo