Centrale verwarming op houtpellets

Als u overweegt om uw oude verwarmingsketel te vervangen door een verwarmingsketel op houtpellets, houdt u best rekening met het volgende:

  • Vooraleer u zo'n installatie overweegt, gaat u best na of uw woning goed geïsoleerd is. Driekwart van uw energie stookt u immers op voor een aangename kamertemperatuur. Daken, muren en ramen zijn vaak de grootste spelbrekers.
  • Kies een installatie met het juiste vermogen. Met een te klein vermogen kunt u nog zo hard stoken, het blijft te koud. Met een te groot vermogen wordt het snel te warm.
  • Voor een pelletketel thuis heeft u geen milieuvergunning nodig op voorwaarde dat u enkel pellets gebruikt die voldoen de Duitse DIN-norm of de Oostenrijkse önorm. Enkel deze pellets garanderen dat ze gemaakt zijn van onbehandeld houtafval dat geen schadelijke stoffen bevat. Ze zijn ook gecontroleerd op vochtgehalte en densiteit. Ze kunnen een optimale verbranding aan: ongeveer 0,5% asresten en weinig rook of roet.
  • De opslag van houtpellets kan heel wat ruimte vragen. Voorzie een aangepaste opslagplaats met een gemakkelijke doorgang en kies een lokale leverancier.

Wat kost dat?

Het installatietype bepaalt de prijs. Een automatische pelletketel met een vermogen van 20 kW kost ongeveer 10.000 euro. Een pelletkachel koopt u voor 3.000 tot 5.000 euro, afhankelijk van het vermogen.
In tegenstelling tot andere groene-energie-installaties, moet u voor biomassatoepassingen wel brandstof aankopen. De kosten zullen vooral afhangen van de marktprijs, de afstand voor het transport en het volume van de levering. De verbruikskosten worden ongeveer op de helft van stookoliekosten geschat.

Moet ik dat helemaal zelf betalen?

Wie een zelfvoedende houtpelletketel plaatst ter vervanging van een bestaande centrale verwarmingsketel kan een deel van de investeringskosten terugbetaald krijgen, dankzij subsidies:

Bronvermelding