Veel gestelde vragen over houtpellets

Het Ingenieurbureau (Stroomop) voor hernieuwbare energie en bouwadvies heeft een brochure uitgebracht met veel gestelde vragen over pellets en pelletkachels.
We nemen de tekst hier integraal over.

Van wat zijn pellets gemaakt?

Pellets worden gemaakt van (fijn) zaagmeel afkomstig van zagerijen. Het is zuiver en onbehandeld hout. Er zitten geen lijmen of ander bindmiddel in. Door de harsen in het hout, kan het zaagmeel in een korrel worden geperst en blijft het mooi samen.

Stoken met pellets is zeer zuinig!

  • Thermostatisch geregeld. Als het warm genoeg is, gaat de kachel minder branden, en vanzelf uitschakelen. Wanneer het weer kouder wordt, start de kachel terug automatisch. Je zal nooit meer pellets verbruiken dan nodig.
  • Modulerend systeem: De schroef van archimedes gaat sneller of trager draaien naargelang de behoefte en regelt zo de hoeveelheid pellets die in de verbrandingskamer vallen.

Vuistregel voor het “pelletverbruik”.

Eén kilo pellets heeft een warmte-inhoud van 5kWh. Maw: een 10kW toestel verbruikt 2kg/uur, een 5kW toestel verbruikt 1kg/uur.

Is er veel as van pellets?

Bij verbranding van pellets heb je slechts 1% as. Dus 100kg pellets verbranden = ca 100 uren branden = 1kg as. Dit is dus zeer weinig! Sommige kachels hebben zelfs geen aslade en worden gemakkelijk met een stofzuiger gereinigd.

Heb je daar veel stof van?

Neen! De deur van de kachel moet bijna nooit opengedaan worden. Het is een gesloten verbrandingskamer. Zo kan er nooit stof of roet vrijkomen. Geen vonken op de vloer.
Een zak pellets in de voorraadruimte gieten, maakt ook geen stof. Pellets is een propere brandstof. Het ruikt en stinkt niet, maakt geen vlekken, kan niet ontploffen, … Pellets verbranden is hout verbranden. Daardoor moet je wel regelmatig het ruitje reinigen.

Hoelang kan je stoken met een voorraad pellets?

Dat is afhankelijk van uw stookgedrag. Wilt u het graag heel warm hebben?…
Dit is eveneens afhankelijk van uw woning. Is deze goed geïsoleerd, dubbel glas in de ramen…
Wilt u ’s nachts stoken? Heeft geen nut. Je gebruikt beter de ingebouwde klok om de kachel ’s morgensvroeg automatisch te laten starten.

Kan je de kachel ’s nachts laten branden?

Ja, je kan de kachel op een lager vermogen laten branden. Maar dat heeft eigenlijk weinig zin want de kachel kan je automatisch laten opstarten met een ingebouwde klok. Zo kan het al warm zijn als je opstaat.


Hoelang zullen pellets op de markt zijn?

Pellets is een volwaardige brandstof. In Oostenrijk kiest 60% van de nieuwkomers voor pelletverwarming. Pellets als brandstof is reeds in het buitenland goed ingeburgerd. Dit betekent dat de productie van pellets niet over enkele jaren zal stilvallen.

Waar kan je pellets verkrijgen?

Pellets zijn bij Stroomop verkrijgbaar. U kan ook op andere plaatsen pellets verkrijgen. Verschillende brandstofhandelaars beginnen pellets te verkopen. Ook veel kachelhandelaars verkopen pellets aan hun klanten. het is de bedoeling dat de “pelletstokers” lokaal hun pellets kunnen kopen.
De pellets worden verkocht in zakken van 15 kg. De levering voor CV-installatie gebeurt in een tankwagen.

Waar worden pellets gemaakt?

Er zijn reeds een zestal fabrieken in België die pellets produceren, waarvan 2 in Vlaanderen. Hier en daar worden nieuwe bedrijven opgestart. Er zijn momenteel in Europa reeds meer dan 200 pelletfabrieken. Pellets worden dus lokaal geproduceerd. (Nota pelletinfo.net: ondertussen zijn er reeds meer dan 13 producenten in België)

Is er veel energie nodig om pellets te maken?

Nee, de totale “grijze” energie bedraagt ongeveer 2 à 3%. Dit is in vergelijking met gas (10%), stookolie (13%) en elektriciteit (30%) heel weinig.

Hoelang en hoe kun je pellets bewaren?

Pellets verouderen niet, en nemen quasi geen vocht op. Houtpellets kun je dus meerdere jaren bewaren zonder kwaliteitsverlies.
Pellets mogen opgeslagen worden onder een afdak, carport of in een kelder. Pellets vrezen wel water, en moeten dus beschermd worden tegen de regen of opstijgend vocht.

Hoe evolueert de prijs van pellets?

De prijs van pellets is weinig onderhevig aan schommelingen zoals het geval is met stookolie of gas. De prijs van pellets is stabiel en wijzigde gedurende het laatste jaar weinig. In de zomer zijn de pellets goedkoper dan in de winter.


En wat als er geen houtafval meer is?

Er is in Europa heel veel houtafval en op vandaag wordt hiervan slecht een klein deel gerecycleerd tot pellets. Zolang de zon schijnt zal er plantengroei zijn, en dus ook afval om te pelletiseren. Ook andere grondstoffen zoals suikerbietpulp, maispulp, soyapulp kunnen tot pellets geperst worden, en gebruikt worden om warmte te produceren.

Waar kunnen we terecht met onze vragen?

Voor alle vragen aangaande pelletverwarming kan je bij Stroomop terecht. Wij geven u graag advies en raad bij uw keuze voor een pelletkachel of pellet-CV-Systeem. Stel uw vraag telefonisch of per mail.

Stroomop - Harelbeeksestraat 36, 8520 Kuurne

Tel.: 056 / 72 36 30 - Fax: 056 / 72 36 31
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: http://www.stroomop.be/

Pellets: Mandi