• Wat zijn houtpellets?
  • Verkooppunten databank.
  • Pelletsforum

Studiedag Bio-energieplatform: Fijn stof 2,5 pm

Vrijdag 25 mei 2012 - Archipel Business Center, Zwijnaarde

Houtverbranding op het platteland veroorzaakt in de winter iets meer fijn stof dan de primaire uitlaat van dieselwagens. Dat blijkt uit een eerste onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op het effect van houtverbranding.

De studie toont aan dat houtverbranding op jaarbasis goed is voor bijna 2 microgram per kubieke meter, of 7 procent van het totaal aantal fijn stof. "Tijdens de winter en op het platteland is de bijdrage gemiddeld net iets groter dan de primaire uitstoot van het wegverkeer", aldus Bart Van Besien van de VMM. "Bij wegverkeer is er echter ook een secundaire emissie, zoals het opwaaien van straatstof en de vorming van nitraatdeeltjes. Primaire en secundaire uitstoot samengerekend komt wel op een hogere waarde dan die van houtverbranding alleen."

De VMM merkt op dat in de stad de situatie omgekeerd is, allicht omdat er minder hout wordt gestookt en het wegverkeer intensiever is. "Daarnaast zijn er wellicht ook verschillen in de manier waarop hout verbrand wordt. Hoe efficiënter of vollediger de verbranding, hoe ecologischer."

De bijdrage van houtverbranding aan de concentraties fijn stof is ook sterk seizoensgebonden. "Gemiddeld zijn de concentraties zes keer hoger in de wintermaanden dan in de zomermaanden. Omdat de meeste overschrijdingen van de fijn stofdaggrens zich voordoen in de wintermaanden, speelt houtverbranding een vrij belangrijke rol."

Het bio-energieplatform wil hier meer duidelijkheid scheppen door de organisatie van de studiedag ‘fijn stof PM 2,5’.

Meer vindt u op deze pagina

 

Handleiding Marea pelletkachel

Er werd een Nederlandstalige handleiding voor de pelletkachel Marea toegevoegd aan de sectie Handleidingen van pelletinfo.net.

Eerste oogst op bio-energieplantage

In Lochristi bevindt zich in de Bosstraat de grootste bio-energieplantage van het land. De meer dan 100.000 populieren en wilgen kunnen nu voor het eerst geoogst worden. Je kan de oogst zelf bijwonen tijdens de demo’s op woensdag 25 januari en (onder voorbehoud) vrijdag 3 februari.

Sinds april 2010 beheert de Universiteit Antwerpen i.s.m. Groep Mouton aan de Bosstraat 31 in Lochristi de grootste bio-energieplantage van ons land. Deze 18 ha grote plantage bestaat uit snelgroeiende populieren en wilgen die geteeld worden voor de productie van hernieuwbare groene (bio-)energie.

De plantage dient voornamelijk als onderzoeksterrein van de Universiteit Antwerpen. Nog tot 2014 bestuderen en beheren onderzoekers de groei en productie van de bomen en de luchtkwaliteit boven de plantage. Meer informatie vind je op http://webh01.ua.ac.be/popfull.

Na twee jaar zijn de meer dan 100.000 populieren en wilgen uitgegroeid tot kleppers van bijna vijf meter hoog, met een aantal uitlopers tot zeven meter. De Universiteit Antwerpen kan de boompjes nu voor het eerst oogsten en zet daarvoor drie verschillende oogstmachines in.

Ook jij kan de oogst meemaken tijdens twee oogstdemonstraties op de plantage (Bosstraat 31). Op woensdag 25 januari kan je vanaf 9.30u een oogstmachine aan het werk zien die speciaal uit Denemarken komt. Deze machine oogst twee rijen tegelijk (alternerend 75 cm en 150 cm tussen de rijen) en verhakselt de boompjes bij de oogst onmiddellijk tot houtsnippers.

Als de weersomstandigheden het toelaten, vindt vermoedelijk op vrijdag 3 februari ’s middags een tweede oogstdemonstratie plaats met andere machines. De definitieve datum en het uur van deze demo zal zo snel mogelijk bekend gemaakt worden via www.lochristi.be, de digitale infoborden en de pers.

De demonstraties zijn gratis, maar je moet je wel inschrijven via 051 27 33 85, of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Vermeld duidelijk voor welke demo je wil inschrijven en met hoeveel personen. Beide demo’s worden georganiseerd door de Universiteit Antwerpen en INAGRO, i.s.m. Groep Mouton.

Tip: voorzie laarzen of stevige wandelschoenen want de plantage kan er drassig bij liggen.

Houtkachel verboden bij mist of windstilte

De Vlaamse regering wil dat steden en gemeenten via het plaatselijke politiereglement het gebruik van houtkachels verbieden bij mist en windstilte. Dat moet de uitstoot van schadelijk fijn stof beperken tijdens de wintermaanden.

Wat is jouw mening? laat ze horen op het forum!

De luchtkwaliteit in Vlaanderen is er in twintig jaar enorm op vooruitgegaan. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) spreekt zelfs van een 'spectaculaire verbetering'. Vooral de uitstoot van zware metalen, zoals lood en kwik, en CFK's (die in spuitbussen zitten) is opmerkelijk sterk gedaald.

Toch is er ook minder goed nieuws. 'Fijn stof en stikstofdioxide blijven een probleem', aldus Philippe D'Hondt van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). 'Voor alle duidelijkheid: ook daar is al een enorme verbetering opgetreden. We meten vandaag een kwart minder fijn stof dan in 1997. Maar dat neemt niet weg dat de grenswaarde voor fijn stof nog op te veel dagen van het jaar wordt overschreden. Er is dus nog werk aan de winkel.'

De grootse veroorzakers van dat fijn stof zijn de industrie, het autoverkeer en de grensoverschrijdende vervuiling vanuit bijvoorbeeld het Ruhrgebied. Maar ook particulieren doen hun duit in het zakje. 'Zo merken we in de winter dat de uitstoot van fijn stof toeneemt, onder andere door het gebruik van houtkachels', aldus Schauvliege.

Eén uitzondering
In haar Luchtkwaliteitsplan, dat eind september de principiële goedkeuring kreeg van de Vlaamse regering, stelt Schauvliege voor om het gebruik van houtkachels aan banden te leggen. Dat zou gebeuren via een 'ontwerp politiereglement' dat Vlaanderen aan alle steden en gemeenten overmaakt.

Daarin wordt 'bij windstilte en mist' een 'verbod op het verbranden in houtkachels' voorgesteld. Houtkachels en open haarden mogen ook 'geen geurhinder of hinder van roet en rook veroorzaken'. Er wordt een uitzondering voorgesteld voor ruimten waar 'houtverbranding de enige verwarming is'.

De maatregel krijgt pas groen licht wanneer alle adviesraden hun zeg hebben gehad over het Luchtkwaliteitsplan. Dan komen er ook campagnes om de mensen hierover te sensibiliseren. Hoe het verbod gecontroleerd zal worden, is nog niet duidelijk. In sommige Amerikaanse staten bestaat wel al een gelijkaardige maatregel.